Tuesday, 2 January 2018

Resepi Spaghetti Carbonara

Hi guys... Rajin pula Cik Dilla nak main masak-masak harini.... So kat blog pun tak lupa nak share resepi Spaghetti Carbonara yang paling mudah...  Carbonara antara fav Cik Dilla... Korang nak try masak Carbonara boleh ikut resepi Cik Dilla ni tau...

Bahan-bahan pun mudah nak dapat... Boleh refer pada gambar kat bawah ni tau uall...


Antara bahan-bahan yang diperlukan adalah :

 Bawang merah dan putih dipotong dadu ( 1 biji bawang merah dan 4 ulas bawang putih)
1 paket Daging kisar
Minyak zaitun 
 Chesse 
1 tin Prego pasta sauce carbonara mushroom
Lada hitam
Susu Dutch Lady 
1 paket spaghetti 
Untuk topping u all boleh letak sausage , udang , ayam , daging or cendawan butang.


Btw Cik Dila masak untuk 4-5 orang makan... 



Cara-cara Membuat Spaghetti Carbonara :

Cara masak Spaghetti :
Mula-mula panaskan minyak zaiton... Seeloknya kalau nak sedap boleh gunakan Minyak zaiton...  Selepas minyak dah panas boleh goreng bawang merah & putih yang dipotong dadu tadi sehingga bau bawang tersebut naik. 

Kalau nak bawang tersebut tidak hangit jangan besarkan api ketika goreng bawang... 

Setelah selesai goreng bawang , Masukkan daging kisar 1 bungkus untuk 4 orang makan... Masak sehingga air daging sebati dengan daging. Kemudian masukkan sekaligus topping seperti sausage  dan udang. Topping-topping lain u all boleh masukkan ayam, cendawan butang or daging...

Kemudian , masukkan prego sos pasta mushroom carbonara dan gaulkan sehingga sebati . Masukkan juga susu Dutch Lady 1 tin prego sos sehingga sebati dan masukkan garam secukup rasa... 






Cara rebus Spahetti :
Panaskan air bersama dengan minyak zaiton... Fungsi minyak zaiton direbis dengan air untuk mengelakkan spaghetti keras. Ketika rebus spaghetti jangan terlalu lama juga. 


Kemudian toskan spaghetti sehingga sejuk dan kering... 
Masa nak hidangkan boleh tabur black paper yer guys !


Dah siap... Jemput makan guys !Bismillah ...















12 comments:

  1. Wah..nak try la nanti resepi ni

    ReplyDelete
  2. Sedapnya, buat sarapan senang ni simple je kn tak perlu ambil masa lama

    ReplyDelete
  3. sedap ni..spageti carbonara ngan bolognese mmg wajib masak kat rumah..sebulan tu adalah 4 -5 kali..semua hantu pasta haha

    ReplyDelete
  4. Salam perkenalan . ccl follower baru di sini .
    CCL spagheti lovers . Every jenis spaghetti CCL dh cuba . Antara salah satu yang paling faveret of course carbonara

    ReplyDelete
  5. okay saya ada planning utk sabtu ni dah.
    buat utk mak saya , dia suka carbonara sgt ni !

    ReplyDelete
  6. wahh sedapnya.. terima kasih share resepi.. boleh cuba buat sendiri nanti.. nyum nyum

    ReplyDelete
  7. Haritu buat..sedapnya juga carbonara ni..selalu bolognaise je

    ReplyDelete
  8. sedapnya nampak boleh try buat nanti ni

    ReplyDelete
  9. Menyelerakan betul bila baca entry ni pepagi. Perut terus bunyi..Hehe. Shad pernah makan, and sedap. Ni dah ada resepi, leh Cuba buat sendiri.

    ReplyDelete
  10. sedapnya. terus rasa lapar. padahal dh bekpes nasi kerabu. hahahaha

    ReplyDelete
  11. Salam singgah dan follow :)

    http://www.akuseorangtraveler.com/

    ReplyDelete