Friday, 16 February 2018

Melihat keindahan pelangi di Air Terjun Pelangi , Sg Lembing , Pahang

Hi guys.... Sape ada terscrool Instagram Dilla hari tu pasti ternampak satu gambar dimana Dilla dan rakan-rakan ada bergambar dengan Pelangi di Air Terjun Pelangi... Haaa so sempat Dilla nak update blog dan gambar-gambar kami yang banyak semasa di lokasi haritu.. Almaklumlah Dilla sendiri bukan gemar nak update gambar banyak-banyak sebab kite ni pemalu orangnya wak... jadi korang boleh tengok sendiri di blog Dilla ni k....

Well asyik bekerja sekali sekala kena lah bercuti untuk ambil mood baru dan pergi ketempat baru . Tapi kalini Dilla dan rakan-rakan sendiri pergi ketempat yang menarik dimana kami lihat sendiri keindahan pelangi... Air Terjun Pelangi ni terletak di Sg. Lembing , Pahang perjalanan kami dari KL mengambil masa lebih kurang 2-3 jam gitewww......


Memang tak sangka akhirnya Dilla dapat juga pergi kesini disebabkan tengok filem Pinjamkan Hatiku lakonan Aida Jebat jadi dila teringin sangat nak pergi kesini nak tengok real pelangi...

Untuk pengetahuan korang kalau nak pergi kesini mengambil masa daripada homestay ke air terjun pelangi lebih kurang 1 jam menaiki 4wd dan disini kami lalu liku-liku anak sungai dan hutan... Memang bagi Dila sendiri perjalanan ke Air Terjun Pelangi agak sukar dengan laluan batu-bata dan berlecak, tapi best sangat pengalaman yang paling tak boleh lupa semasa pergi kat sini holiday dengan kawan-kawan melihat keindahan alam sekitar...


Kami bangun seawal 5 pagi untuk persiapan pergi ke Air Terjun Pelangi dan pastikan sebelum berangkat  tu kena makan dulu ... Tepat pada jam 5.45 tourist guide jemput kami menaiki 4wd ada juga kumpulan yang lain naik sekali untuk ke Air Terjun pelangi...

Semasa perjalanan ke Ait Terjun Pelangi Tourist Guide berhenti untuk melihat Matahari terbit lebih kurang pada jam 8 pagi ...Memang segar sangat pagi-pagi dalam hutan ni sambil nak tengok matahari terbit.... hehhhhh....

Naik 4wd ke air terjun pelangi

Air Terjun Pelangi , Sg Lembing
Haaa nampak tak kat bekang tu setengah kumpulan ada yang dah lalu di air yang deras...

Air Terjun Pelangi, Sg Lembing

Setibanya di sungai yang terakhir ni Dila ingat dah sampai ke air terjun... Bukan terus sampai ke Air terjun pelangi ye kami kena mendaki menuju ke air terjun lebih kurang 1 jam gitew dan dijaga oleh tourist guide setiap kumpulan....Tapi belum lagi Haaa bersiap sedia lah ye untuk kami redah air sungai yang deras tu... Rasa memag agak mencabar juga lah.... Tapi semua dalam keadaan selamat...

Air Terjun Pelangi , Sg Lembing

Air Terjun Pelangi , Sg Lembing

Yeayyy muka nampak relex dalam hati Ya Ampun takut nya lalu air sungai yang deras ni takut hanyut je lah... Alhamdulillah selamat juga lah lalu liku-liku air sungai yang deras  ni... Rasa juga pengalaman lalu di air yang deras... Maybe next time kalau pergi ke Air terjun Pelangi tidak perlu lalu di laluan air yang deras... Seperti di dalam gambar Dilla ni... Jambatan sedang dibina... Tapi tak sure bila siap... hihihi

Air Terjun Pelangi , Sg Lembing
Yeayyy akhirnya dah sampai di Air terjun pelangi.... Tapi masa sampai Pelangi belum muncul lagi....

Subhanallah cantik nya Pelangi....

Air Terjun Pelangi , Sg Lembing
Dah lama sebenarnya tak hiking... Kali ni memang kene mendaki sikit... Jangan risau laluan tunjuk arah dan berapa meter akan sampai lagi semua ditunjuk... 

Air Terjun Pelangi , Sg Lembing

Air Terjun Pelangi , Sg Lembing
Thank you kak iena , kak noor dan zai... I happy sangat dapat holiday dengan korang sebab semua sekepala dan kaki jalan... Kami disini 3 hari 2 malam memang betul-betul spend time untuk keluar tanpa berehat di homestay kecuali waktu malam nak tidur... Malam-malam pun kami ada buat aktiviti main game ... 

Air Terjun Pelangi , Sg Lembing 


Air Terjun Pelangi , Sg Lembing

Air Terjun Pelangi , Sg Lembing

Air Terjun Pelangi , Sg Lembing
 Masa ni kelihatan warna pelangi agak tidak jelas... Disebabkan terlindung oleh awan... Ehh betul tak? Tapi still boleh nampak warna pelangi kat belakang tu...

Air Terjun Pelangi , Sg Lembing
Paling best moment kat sini , pihak tourism guard menyediakan kami maggie cup dihidang sekali dengan air milo sambil menlihat keindahan pelangi.... Waktu kami disini warna pelangi adalah lebih menyerlah dan cantik berbanding dihari lain.... rezeki kami dapat melihat warna pelangi yang menyerlah....  Alhamdulillah.... You all kalau nak pergi hiking sambil nak tengok keindahan pelangi boleh lah datang sini k...





Air Terjun Pelangi , Sg Lembing

Air Terjun Pelangi , Sg Lembing , Pahang

Air Terjun Pelangi , Sg Lembing

Air Terjun Pelangi , Sg Lembing

Air Terjun Pelangi , Sg Lembing

Bajet percutian ke Sg Lembing Air Terjun Pelangi :


1. Homestay :

Dilla dan rakan-rakan menginap di homestay Pollock View Resort bertempat di Sungai Lembing . Masa untuk ke Air Terjun Pelangi lebih kurang 1 jam ... Harga untuk Homestay adalah RM520.00 untuk 2 malam.  

2. Dinner malam pertama , Nasi Goreng Din Roti Canai :

Habis bergambar kat jambatan kami decide untuk makan dikawasan kampung yang berdekatan homestay kami... Haaa malam tu kami makan Nasi Goreng je... Harga yang dikenakan adalah RM6.00 inc air..

3. Air Terjun Pelangi :

Untuk pergi ke Air Terjun Pelangi kos yang diperlukan adalah RM60.00 termasuk permit memasuki ke Air Terjun Pelangi berharga RM10.00 . Pihak tourist juga akan menguruskan makan minum untuk pengunjung semasa di Air Terjun Pelangi iaitu Maggie cup dan juga Air Milo.

Harga untuk menaiki 4wd adalah RM20.00 iaitu termasuk dengan harga RM60.00 ...

Sebelum untuk mendaki ke aitr terjun Pelangi . Pengunjung diminta untuk memakai kasut yag sesuai untuk mendaki..... Oleh itu, disana juga menyediakan kasut untuk disewa dengan harga RM3.00


3. Dinner di Ana Ikan Bakar , Kuantan.

Dila sarankan juga kalau korang nak dinner nanti boleh pergi makan kat Ana Ikan Bakar banyak menu-menu seafood yang disediakan guys memang berbaloi makan dekat sini... Bajet kami makan 4 orang adalah RM82.00... 

Haaa kira-kira bajet untuk setiap orang adalah RM250.00 - RM300.00 guys sekali dengan minyak & Tol semua... bajet untuk Air Terjun Pelangi memang berbaloi lagi-lagi jika pergi beramai-ramai memang lagi jimat...


Air Terjun Pelangi , Sg Lembing

TIPS MENDAKI AIR TERJUN PELANGI

1. Pastikan pemandu pelancong ialah yang berdaftar, bertauliah dan profesional
2.Patuh dan pastikan jelas pada setiap arahan pemandu pelancong
3. Pastikan memakai pakaian sukan, terutama kasut yang sesuai (di Pekan Sungai Lembing terdapat 4. kedai menjual kasut yang sesuai)
5. Bawa beg kalis air yang tahan lasak untuk simpanan barang elektronik dan lain-lain
6. Elakkan membawa barang yang tidak perlu
7. Bawa bekal makanan (sekiranya perlu) dan setidak-tidaknya sebotol air mineral
Dan di mana-mana sekali pun, jagalah tingkah laku dan bicara
7. Untuk dapatkan pemandangan pelangi yang lebih besar dan menakjubkan, pastikan anda tiba pada jam lebih kurang 9 dan 10 pagi.

Terima kasih kerana membaca...

7 comments:

  1. subhanallah cantiknya air terjun sg lembing ni..mmg tiap2 pagi tu ada pelangi timbul ye..boleh jadikan satu wishlit jalan-jalan nti

    ReplyDelete
  2. Serius cntik sgt... Subhanallah... Sungguh indah ciptaan Allah s.w.t... Bestnya dpt mandi manda kat sini dila...

    ReplyDelete
  3. Cantiknya ciptaan Allah swt.. Pelangi indah dipagi hari.. Bestnya dapat melihat keindahan alam semulajadi ni

    ReplyDelete
  4. Akk g jugak Sg Lembing ni tp tak sampai ke bhgn pelangi ni...entah kenapa...lama sgt dah g..lupa atau xtwu kot masa tuu

    ReplyDelete
  5. Cantiknya. Suka tgk nature cmni.. nk gi la nanti

    ReplyDelete
  6. murah gak diela kalau bajet sorang dalam 250 ke 300. syok nya jalan2 tgk kawasan mcm ni..sg lembing pun zaza belum pernah lagi pergi. pelangi tu memang cantik sgt diela..

    ReplyDelete
  7. waaa.. bestnya.. cantik betul permandangan..

    ReplyDelete