Wednesday, 13 June 2018

Dapatkan pemeriksaan dan rawatan kaki di Sunfeet International Rahabilitation Centre


Assalamualaikum...

Siapa yang usha Instagram Story Dilla tempohari dan ada yang DM Dilla bertanya perkembangan pemeriksaan tapak kaki di Sunfeet ... 

Penting juga untuk kita ambil berat tentang kesihatan tapak kaki dan kenapa perlunya untuk mengambil langkah tentang penjagaan kaki kerana kaki juga adalah anggota badan kita yang paling pbanyak memberi peranan bagi meneruskan aktiviti seharian dan perjalanan kita....

Antara punca kenapa kita sendiri mendapat masalah sakit kaki , otot-otot dan pinggang kerana adalah berpunca masalah tapak kaki kita yang tidak normal dan perlu mengambil langkah rawatan awal untuk membuat pemeriksaan tapak kaki dan kenali keadaan tapak kaki kita ni jenis macam mana samada Normal , Pronated , Flat , Severe Flat , High Arch



Dilla sempat hadir bagi sesi penerangan di Sunfeet International Rahabilitation Centre yang terletak di Petaling Jaya ini adalah satu pengetahuan baru Dilla tentang pemeriksaan tapak kaki yang diberi penerangan oleh Dr Pakar iaitu Dr Edmund Lee... 



Sunfeet adalah satu pusat pemulihan masalah sakit kaki  dan pakar dalam occupational therapy, rehabilitasi sukan, prosthetics, podiatry, orthotics dan fisioterapi. Selain itu , disini terdapat pemeriksaan kaki secara percuma. Ni adalah pengalaman baru dimana Dilla sendiri buat pertama kali lakukan pemeriksaan tapak kaki setelah membuat pemeriksaan tapak kaki Dilla adalah tidak normal terdapat lengkung dibahagian tapak kaki... Oleh itu langkah pertama yang dila harus lakukan adalah perlu memakai tapak kasut yang menyokong dibahagian tapak kaki tersebut dan harus memakai kasut yang lebih flexiable dan selesa... 


Sebelum ni juga dila memang terdapat masalah sakit kaki yang teruk dan wajib untuk pergi massge at least sebulan sekali ... Welll disebabkan  faktor kerja sometimes Dilla terpaksa untuk memakai High Heels dalam waktu yang lama sehinggal 9 ke 11 jam .. Yaaa memang sakit sangat bila pergi massage kaki still tak ok sakit2 lagi...

Haaa punya lah dilla cari penawar macam mana untuk sembuhkan kaki dapat tahu pulak sunfeet menawarkan servis seperti ini... So Dilla takkan lepaskan peluang untuk dapatkan rawatan kaki...

Untuk langkah pertama Dilla kene kurangkan juga untuk memakai high heels dan memakai kasut yang lebih selesa untuk kaki... Serious Dilla kata , Dilla dah cuba koleksi kasut yang terdapat di Sunfeet kasut disini semuanya selesa dan sangat sesuai dengan kaki Dilla.... 

Pstttt... Bukan terdapat kasut je kat sisni.... Terdapat juga koleksi kasut raya tau you all... Dapatkan kasut yang cantik dan selesa juga di Sunfeet dengan promosi raya kali ni... Dah singgah sini jangan lupa buat check up ok... 

Memang Dilla sangat sarankan kepada korang yang mengalami masalah sakit kaki yang teruk cepat-cepat ambil langkah awal rawatan untuk cek kaki korang tu...Sebab Dilla faham sometimes kita anggap ni adalah perkara normal nanti kaki akan ok sendiri,,, haaa jangan ambil benda ni perkara remeh sebab kita nak gunakan kaki ni untuk long term kalau asyik sakit kaki sometimes asyik rasa macam down je , nak drive pun rasa lenguh kaki dan sakit belakang pinggang kan??? 

So lepas ni dah boleh ubah lifestyle korang tu,,, how to love yourself,,, jaga diri dalaman dan luaran dan jangan lupa untuk lakukan exercise ringan juga k, jaga pemakanan harian korang dan yang penting kaki pun kene jaga juga tau sakit kaki dia akan effect untuk whole body korang... Yesss sebab dilla sendiri harap benda ni... Hahahah

Okay sis taknak bebel panjang jum usha gambar2 kasut yang ada kay sunfeet ni .... banyak pilihan design yang ada kat sini nak beli set tapak kasut pun ada juga tau...














Sure tapak kasut yang selesa juga menjadi kepentingan dalam hidup kita...

Mana satu yang cantik ni sebab lebih prefer kot pakai kasut



Bersama dengan Dr Pakar Edmund Lee yang sangat peramah dan suka kongsikan pengalaman beliau tentang kesedaran pentingnya untuk jaga kaki ... Thank you Doctor atas ilmu baru yang Doc kongsikan kepada saya dan rakan blogger yang lain... For sure akan kongsikan juga kepada pembaca blog :) 



SUNFEET INTERNATIONAL REHABILITATION CENTRE :

Lokasi :
BLOK C, 18 JALAN 19/1, SEKSYEN 19, 
46300 PETALING JAYA, 
SELANGOR 

Waktu Operasi : 
Isnin - Ahad
10.00 am  – 7.00 pm

Contact: 
013-5283939 
013-9122939 

Thank you kerana membaca :) 

No comments:

Post a Comment